Пријатељи листа
unr
Украјински национални савет (оснивач листа)
 
grb Republike Srbije
ВладаРепублике Србије
 
grb Vojvodine
Извршно Веће АП Војводине
 
grb Ukrajine
амбасада Украјине у Србији
 
prosvita
Друштво за украјински језик, књижевност и културу "ПРОСВИТА"
 
uvkr
Украјински светски координациони савет
 
uwc

Светски конгрес Украјинаца

 
eku
Европски конгрес Украјинаца
 
kanal 5
5 Kанал
 
duda
Држава Украјина -Дијаспора
 
TANJUG
Nacionalna novinska agencija Srbije
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Година:13
Број: 149
30 новембар 2017. године
ДОГАЂАЈИ
УОЧИ ОБЕЛЕЖАВАЊА МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ЉУДСКИХ ПРАВА

ДРУГИ САЈAМ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА

Други сајам посвећен националним мањинама које живе у Србији «Сложни мозаик Србије» одржаће се 10. децембра 2017. године. Манифестација ће се одржати у хали 5, Београдског сајма са почетком у 10 сати.Уочи обележавања Међународног дана људских права, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије, Сузана Пауновић, састала се са председницима националних савета у Суботици.
Циљ посете је заједничко планирање активности за наредни други сајам националних мањина под називом: «Сложни мозаик Србије». Сузана Пауновић је истакла да је укљученост националних савета у свим активностима које Влада реализује на веома високом нивоу и подсетила да је наредна година редовна изборна година у националним саветима.Међународни дан људских права обележава се 10. децембра на дан када је у 1948. години потписана Универзална декларација о људским правима у којој је истакнуто да су права универзална и да не зависе од националне, државне, идеолошке, социјалне и културне појединости. Ове године на тај дан биће организован други по реду Сајам посвећен националним мањинама под називом «Сложни мозаик Србије».Националне мањине своју традицију негују и преносе с колена на колено. На сајму представиће се оним чиме се највише поносе - рукотворинама, старим занатима, издаваштвом, гастрономским специјалитетима, народном песмом и игром.
Украјинску националну мањину ове године на сајму представиће КУД «Иван Сењук» из Куле. Издавачку делатност на украјинском језику представиће НИУ «Ридне слово».

О.Стећук

ПРВА ЕВРОПСКА КОНФЕРЕНЦИЈА О ЛОКАЛНИМ И МАЊИНСКИМ МЕДИЈИМА

Формирање мрежа сарадње и партнерства је један од најважнијих процеса за даљи развој мањинских и локалних медија, али и свих осталих организација и институција, које се налазе у јавном дијалогу. Ово је примарни закључак Прве европске конференције посвећене мањинским и локалним медијима, која је одржана 16. и 17. новембра у Сремским Карловцима и Новом Саду.
Први дан конференције је обележило формирање медијске мреже мањинских медија за пројекат «Нови Сад 2021 - Европска престоница културе» кроз теоријску обуку студената Факултета за менаџмент и новинара из мањинских медија, као и са Радио-телевизије Војводине.

Прва европска конференција посвећена мањинским медијима

Овом приликом потписан је Уговор о сарадњи између Херор Медиа Понта, Гиацомелли Медиа и Факултета за менаџмент.
Други дан конференције званично је отворио Мирослав Штаткић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. У другом конференцијском дану, који је на једном месту окупио представнике медија, културних установа и државних, односно покрајинских институција из Србије и из целе Европе, учесници су кроз дискусију представили, али и иницирали нове пројекте, кампање, иницијативе.
Неке од кампања, које су званично отпочеле јесу кампања приступачних комуникација и формирање мањинске медијске мреже, која ће комуницирати причу «Нови Сад 2021 - Европска престоница културе».За време панела са главном темом «Нови медији и иновативно окружење»

О културној разноликости у контексту мањинских медија и културе су уз модераторку Наташу Xерор причали панелисти на првом панелу.
У другом панелу са главном темом «Нови медији и иновативно окружење» панелисти су анализирали могуће иновације у медијима, наглашавајући да се у свакој врсти медија и иновацији мора поштовати новинарска етика. У том смислу, панелисти су нагласили значај медијске писмености. У другом панелу говорио и Атила Мартон, главни и одговорни уредник другог програма ТВ Војводине.
У трећем панелу, који је био међународног карактера, модератор Јуриј Ђакомели је развио дискусију о питању како се прате мањински и већински медији, а у томе су му помогли представници мањиских медија из Словачке, Немачке, Баскије, Финске и Румуније.
Четврти панел је развио тему о Европи и мањинским медијима, о чему су са модератором Бојаном Брезигар причали Лорант Винце, председник Федералне уније европских нација (ФУЕН), Ђорђе Вукмировић, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно инормисање и односе са верским заједницама и Тамара Влашкалин, саветник у институцији Омбудсмана за заштиту равноправности.
Организатори овог јединственог догађаја јесу Heror Media Pont, Giacomelli Media, Maguar Szó, Центар за развој мањинских и локалних медија, Асоцијација медија у сарадњи са МИДАС-ом и Факултет за менаџмент. Покровитељи Прве европске конференције посвећене мањинским и локалним медијима су били Министарство културе и информисања, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Покрајински секретаријат за образовање, управу, прописе и националне заједнице, Управа за културу Града Новог Сада и Фондација Нови Сад 2021 – Европска престоница културе.

О.Стећук