Пријатељи листа
unr
Украјински национални савет (оснивач листа)
 
grb Republike Srbije
ВладаРепублике Србије
 
grb Vojvodine
Извршно Веће АП Војводине
 
grb Ukrajine
амбасада Украјине у Србији
 
prosvita
Друштво за украјински језик, књижевност и културу "ПРОСВИТА"
 
uvkr
Украјински светски координациони савет
 
uwc

Светски конгрес Украјинаца

 
eku
Европски конгрес Украјинаца
 
kanal 5
5 Kанал
 
duda
Држава Украјина -Дијаспора
 
TANJUG
Nacionalna novinska agencija Srbije
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Година:11
Број: 138
26. децембар 2016. године
ДОГАЂАЈИ
ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ЉУДСКИХ ПРАВА

МОЗАИК СРБИЈЕ – САЈAМ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА

Поводом међународног дана људских права, који је ове године у Србији посвећен националним мањинама, у Београду је по први пут отворен и Сајам националних мањина, под слоганом «Мозаик Србије».
Представници 15 националних мањина који живе у Србији представили су своју културну баштину, гастрономске специјалитете и старе занате.

Дечија певачка група УЦК «Кобзар», Нови Сад

Директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић отварајући први сајам посвећен националним мањинама «Мозаик Србије» изјавила је да су националне мањине које живе у Србији најбољи мост за боље односе са суседима. Србија ће наставити да чува свој сложни етнички мозаик и радити на његовом даљем јачању. Због тога смо се определили да ове године обележимо 10. новембар - Међународни дан људских права управо на овај начин.Наступ УКЦ «Кобзар» на манифестацији «Мозаик Србије»

«У Србији живи 26 националних мањина, од којих 21 има свој Национални савет. Ми смо земља која има не само добре законе кад је реч о положају националних мањина, него се трудимо да се сви ти закони спроведу и у пракси», изјавила је директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.
Влада Србије посвећена је остваривању права националних мањина, а инвестира се и у побољшање односа и међусобно разумевање припадника националних мањина, али и разумевање оних са којима мањине живе у више националним срединама.
Сузана Пауновић је указала на бројне активности председника Владе које су допринеле, између осталог, јачању билатералне сарадње са нашим суседима. Кроз овакву сарадњу отворена је могућност не само за решавање питања међусобног положаја националних мањина већ је отворен простор и за бољу економску сарадњу која је у интересу свих народа који живе на овом простору.Штанд украјинске националне мањине

Свечаном отварању сајма присуствовао је и Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије, представници државних институција, амбасада, међународних организација, организација цивилног друштва и представници медија. Сајму је присуствовао велики број грађана који су обилазили штандове и пратили културно-уметнички програм током читавог трајања сајма.
Националне мањине своју традицију негују и преносе с колена на колено. На сајму су се представили оним чиме се највише поносе - рукотворинама, старим занатима, издаваштвом, гастрономским специјалитетима, народном песмом и игром.
Украјинску националну мањину на сајму представила су два друштва – Друштво за неговање украјинске културе «Коломејка» из Сремске Митровице и Украјински културни центар «Кобзар» из Новог Сада. Издавачку делатност на украјинском језику представила је НИУ «Ридне слово».

О.Стећук

ДАН СВЕТОГ НИКОЛЕ ЧУДОТВОРЦА

ПАКЕТИЋИ ЗА УЧЕНИКЕ ИЗБОРНОГ ПРЕДМЕТА «УКРАЈИНСКИ ЈЕЗИК СА ЕЛЕМЕНТИМА НАЦИОНАЛНЕ КУЛТУРЕ»

И ове године за Светог Николу, сви ученици изборног предмета «Украјински језик са елементима националне културе» од Националног савета украјинске националне мањине добили су пригодни пакетић.
19. децембра слави се Дан Светог Николе Чудотворца. Деца, која изучавају украјински језик заједно са својим наставницима припремили су за овај дан празнични програм, а Свети Никола их увек награђује лепим даровима. Пакетиће за све ученике који похађају предмет украјински језик са елементима националне културе, обезбедио је Нацонални савет украјинске националне мањине. Дан Светог Николе обележен је 17. децембра у Културном центру у Кули, у ОШ «20. октобар» у Врбасу и у ОШ «Душан Јерковић» у Инђији, 18. децембра у УКЦ «Кобзар» у Новом Саду и 20. децембра у ОШ «Јован Поповић» у Сремској Митровици.  

Приредба за Дан Светог Николе у ОШ 20. Октобар у Врбасу

Свети Никола један је од најчешће слављених Светаца на целом свету, а посебно је поштован у украјинском народу.
Свети Никола се родио око 280. године у граду Патари у Малој Азији у време владавине  римског цара Валеријана. Његови родитељи били су богати и православни хришћани – Теофан и Нона.
Због милосрђа Св. Никола је изабран за архиепископа свог родног града Мира у Ликији. Отуда потиче и назив Свети Никола Мирликијски.
Свети Никола сматран је «заштитником свих, утешником свих ожалошћених, покровитељем свих несрећних, побожнима подршка, верницима поборник». Током ходочашћа у Јерусалим Св. Никола на захтев безнадежних пролазника молитвом је умирио узбуркано море.
Обраћали су му се не само верници, већ и пагани, а светитељ је свима, који су то од њега тражили пружио своју несебичну чудотворну помоћ. У спасењу од физичких невоља утицао је на покајање грехова и жеље за бољим животом.
За време свог земаљског живота учинио је толико много добрих дела у част Божије славе, да их је немогуће све набројати. Али постоји нешто, што се односи на морал и на све што их мотивише на извршење, а што је подстакло светитеља да делује - његова вера, бескрајна, силна.
Свети Никола преминуо је средином IV века у дубокој старости. По црквеном предању, мошти свеца изузетно су очуване и из њих непрестано избија свето миро, којим се излечило безброј људи. У 1087. години мошти Св. Николе пренесене су у италијански град Бари, где се и данас налазе.
Хришћани верују, да и данас Св. Никола ствара многа чуда, како би помогао онима, који му се моле. Али највише се овом празнику радују деца, јер током ноћи уочи Св. Николе деца добијају поклоне од свеца.

О. Стећук

ЗНАЧАЈНЕ ЛИЧНОСТИ УКРАЈИНЕ

МИХАЈЛО ВЕРБИЦКИЈ - ТВОРАЦ УКРАЈИНСКЕ ХИМНЕ

7. децембра у Украјини је обележена 146-та годишњица смрти истакнутог украјинског композитора, коаутора химне Украјине, свештеника УГКЦ Михајла Вербицког.
Најснажније и најузвишеније речи украјинске химне «Још није умрла Украјина» биле су пропраћене музиком Михајла Вербицког – скромног свештеника, из невеликог и убогог Подкарпатског села, и истовремено обдареног несвакидашњим талентом уметника, једног од оснивача украјинске композиторске школе.
Михало Вербицкиј рођен је недалеко од Перемишља, који је почетком 19. века био центар украјинског духовног живота. Стекавши основна знања, као и основе музичког образовања, Михајло, како је то често радила тадашња интелигенција, ступа у Духовну гимназију УГКЦ. Његово школовање пада у време када је узимао замах рад патриотских организација. Идеја националног препорода уселила се на цео живот у душу будућег коаутора украјинске химне. Паралелно, поред богословије, у Семинарији Вербицкиј развија свој музички таленат. Највише се посвећује хорском певању и гитари.
Музика младог композитора брзо се почела ширити по црквама и концертним салама Галицијe, жеднe властите музике. Ипак, о Вербицком као професионалцу почели су да говоре тек када је почео да пише музичка дела за украјинске позоришне представе. Како је познато, управо је позоришни покрет одиграо огромну улогу у националном препороду Галиције. Са сцене је зазвучао препознатљив и срцу драг народни језик; постављaње на сцену представа Ивана Котљаревског, Григорија Квитке-Основјаненка и других аутора с друге стране Дњепра ојачало је културне везе међу државном границом подељених земаља Источне и западне Украјине, оживело је сопствено литерарнo и преводилачко стваралаштво Галицијских уметника.
Једно од најпознатијих дела Вербицког постаје величанствена епска интерпретација «Заклетве» Тараса Шевченка. Карактеристика стила Михајла Вербицког било је усаглашавање општеевропског са националном спецификом. По таквом принципу створена је и песма «Још није умрла Украјинa», па стога и њено уврштавање у стваралачки опус композитора није било случајно. Садржај песме у потпуности је одговарао његовом погледу на свет и његовом стваралачком менталитету – уметнику патриоти.
Михајло Вербицкиј је био истински народни композитор, који не само да је истанчано осећао расположење и жеље становништва, већ је својом музиком умео да буди светла, узвишена осећања. Управо тиме се објашњава огромна популарност његових дела.

О.Стећук